Chiang Mai

Chiang Mai is de stad van de honderden boeddhistische tempels, van de nachtmarkt en van de jungletreks in de dichte, groene omgeving langs de grens met Birma.

Meerdere tuktuks tegelijk halen je toeterend in. Je probeert zo langzaam mogelijk te fietsen. Op elke straathoek staat wel een huizenhoge tempel. Tussendoor fleuren tropisch groene bomen het straatbeeld op. Je komt ogen te kort in Chiang Mai, in het Noorden van Thailand.

Boeddistische tempels

In Chiang Mai staan ruim driehonderd boeddhistische tempels. Dat is bijna net zo veel als in Bangkok. Chiang Mai is echter een stuk kleiner dan de Thaise hoofdstad, dus je struikelt er bijna letterlijk over de culturele rijkdommen.
Chiang Mai is de grootste stad van Noord-Thailand. Zij dankt die grootte aan haar ligging aan de Ping rivier en het feit dat zij een knooppunt op verschillende traditionele handelsroutes was.
De stad heeft al eeuwenlang een machtige positie. In het jaar 1296 stichtte koning Mengrai deze hoofdstad van het Lanna koninkrijk. Bewoners verhandelden paraplu’s, houtsnijwerk en sieraden.

De bekenste tempels : Wat Chedi Luang ; Wat Chiang Man ; Wat Phrathat Doi Suthep

Oorlogen met Birma

Grachten en stadsmuren moesten Chiang Mai in het verleden beschermen tegen vijanden uit Birma. Toch werd de stad meerdere malen veroverd.
De Thaise koning Thaksin nam de macht in de stad definitief over en maakte Chiang Mai in één klap de tweede stad van Thailand.
Toen in 1921 een nieuwe treinrails het noorden van Thailand met het zuiden verbond, was echter het hek pas echt van de dam.

Shop Walhalla

Chiang Mai’s reputatie als shop- en recreatiewalhalla verspreidde zich snel over heel Thailand. Al snel verving toerisme de commerciële handel als de belangrijkste inkomstenbron van de stad.
Elk jaar ontvangt de stad nu ongeveer één miljoen bezoekers. Chiang Mai groeit en moderniseert dan ook snel. De stad, en daarmee ook het verkeer, wordt nog altijd snel steeds drukker.
Chiang Mai heeft 150.000 inwoners. Er is veel migratie naar de stad. De nieuwe bewoners zien er veel lusten en weinig lasten. Chiang Mai is bijvoorbeeld een stuk minder vervuild dan Bangkok.

Schoon en mooi houden van de stad

De overheid doet er ook veel aan om de vervuiling binnen de perken te houden. Sinds de jaren negentig staan er recyclebakken op straat, rijdt het verkeer nog maar één richting op en zwemmen er weer vissen en schildpadden in de grachten.
Een andere belangrijke aanpassing is het verbod op hoogbouw rond tempels. Binnen 93 meter van een tempel is het niet meer toegestaan flats te bouwen. Dit betekent dat 87 procent van de stad nu tegen hoogbouw is beschermd.

Jungletreks

Hoe sterk Chiang Mai dan ook mag moderniseren, de jungleomgeving rondom de stad blijft zijn authenticiteit behouden. Via verschillende wandelingen kun je de groene streken verkennen.
Je trekt op olifanten door het oerwoud of je slingert als een gibbon tussen de bomen door. Onderweg ontmoet je vaak inheemse stammen die het oerwoud al eeuwenlang bewonen.

Nachtmarkt

‘s Avonds koelt het in Chiang Mai af. Het wordt dan gezellig op straat. Er verschijnen live bands in de cafés en er koopmannen bouwen hun marktkraampjes op. De Thai tonen hun muziekinstrumenten, handwerken en vooral hun kookkunsten.
Begeleid door exotische muziekjes scharrel je over de markt. Ook ’s nachts verlies je de tempels van Chiang Mai overigens echter niet uit het oog. De nachtelijke verlichting maakt ze nog mystieker dan overdag. En altijd blijven er wel een paar over die je nog niet hebt bezocht.

 

overzicht inhoud

index